[quote='vivica' pid='68074' dateline='1461521867']
[quote='mela_6' pid='68073' dateline='1461521341']
Może się spotykać z innymi psami ale musisz być pewna,że są zdrowe
[/quote]
Aniu, a skąd można mieć pewność, że inne psy są zdrowe ? Nawet jeżeli przyjmując taką hipotezę, że inny pies jest zdrowy, to przecież mógł on wąchać zakażone odchody innych zwierząt i tym sposobem przenieść bakcyle na szczeniaka.
[/quote]
Wirusy możemy przenieść nawet na ubraniu lub podeszwie buta :mysli:
Tak naprawdę ten okres do końca zakończenia kwarantanny jest niebezpieczny i musimy uważać, ale by w 100% chronić malucha musielibyśmy go nie wiem trzymać w sterylnym pomieszczeniu ;)
[b]Kwarantanna[/b] to okres ochrony szczeniaka przed czynnikami zakaźnymi (bakteriami, wirusami), trwa do ok. 10 dni po 3 szczepieniu.
Sczepienia wykonujemy przeważnie według kalendarza szczepień:
I. 6-8 tydzień
II. 10-12 tydzień,
III.14- 16 tygodniu życia)
Czyli bezpiecznie możemy wychodzić na dwór gdy nasz szczeniak skończy 16-18 tygodni ;)
Wychodząc na dwór pamiętajmy ze wirusy mogą znajdować się dosłownie wszędzie (trawniki,chodniki, parki etc. wszystkie miejsca odwiedzane przez inne psy). Najgorsze jest to ze wystarczy by szczeniak powąchał zainfekowaną plamę moczu czy kału by zachorować.
Ja uważam ze trzymanie szczeniaka ?pod kloszem" do 16 tygodnia życia nie jest dobre - socjalizacja. Szczenię ma już wtedy 4 miesiące i do tej pory siedziało w domu :yyyy: socjalizacja jest jednym z najważniejszych czynności na których musimy się skupić już od pierwszego dnia w naszym domu.
Dlatego ja się trzymam tego:
I. szczepienie - szczeniak szczepiony przez hodowcę i opuszcza dom nie wcześniej niż tydzień po tym szczepieniu, później jeżeli szczeniak ma wyjść to zabieramy go tylko na rękach.
II. szczepienie - wychodzimy na spacery ale tylko w bezpieczne miejsca, w których nie natknie się na inne psy oraz ich odchody, pilnujemy by psiak niczego nie zjadał.
To najlepszy okres by poznał środowisko zewnętrzne czyli poczuł że trawa jest miękka a chodnik twardy, że samochody hałasują, dzieci piszczą, kałuża jest mokra itd. itp
III. szczepienie - 10 dni po tym szczepienie zabieramy psiaka wszędzie gdzie tylko mamy ochotę bez obawy ze czymś się zarazi :)
Jeżeli ktoś ma własny ogródek to oczywiście sprawa wygląda inaczej :)
U mnie szczeniaki mając już 6-7 tygodni biegają w ogródku ;)