Dziwnie wy macie z tym kołtunieniem :mysli: :mysli:
mojej Sarze nigdy nie kołtuniły się włoski :mysli: :mysli:
Nawet jeśli 3 dni ją nie czesałam . :mysli: :mysli:
Ja stosuję taką szczotkę :

Nigdy nie stosowałam żadnych preparatów ułatwiających czesanie
mgordon napisałA czym czesac szczeniaka yorka - grzebień, szczotka? A mozecie pokazac jakie konkretnie?
Jak pielęgnować yorkshire terriera ?
Szata
Yorkshire terrier ma szatę długą, prostą, cienką, jedwabistą, bez podszerstka. Na tułowiu włosy są długie, sięgające ziemi, rozdzielone przedziałkiem biegnącym od nosa do końca ogona. Pokrywają równomiernie całe ciało i spływają po obu stronach. Najdłuższe są na głowie i tworzą brodę oraz wąsy.
Linienie
? szata yorka przypomina strukturą ludzkie włosy, rośnie przez całe życie i nie wypada, co oznacza, że pies tej rasy nie linieje

Czesanie
? codziennie
? przed czesaniem spryskujemy sierść niewielką ilością odżywki lub oleju, aby ochronić ją przed połamaniem
? po czesaniu zabezpieczamy włos za pomocą preparatu na bazie olejku norkowego lub lanoliny, by się nie kołtunił i był delikatnie obciążony
? na głowie upinamy kucyk
? usuwamy wydzielinę z okolic oczu (służą do tego specjalne płyny)
? utrzymujemy w czystości miejsca intymne ? zwłaszcza u czworonogów z dłuższą sierścią

Akcesoria
? rzadki i gęsty metalowy grzebień
? szczotka z metalowymi drucikami zabezpieczonymi na końcach (ewentualnie drewniana z metalowymi zębami)
Przed wystawą
? kąpiel w szamponie odtłuszczającym, a potem w odżywczym, który jednocześnie obciąży włosy
? po umyciu nakładamy odżywkę o podobnym działaniu, a potem płyn antystatyczny
? w czasie suszenia prostujemy i wyciągamy włosy szczotką, aby przylegały do ciała i nie kręciły się
? na głowie upinamy się kucyk ozdobiony kokardką
? przystrzygamy włosy na uszach, między opuszkami i w okolicach intymnych, a także skracamy płaszczyk ? włosy na tułowiu nie powinny być dłuższe od nóg o więcej niż 1-1,5 cm (taka długość umożliwia psu swobodny ruch)
zródło : psy.pl
szczotki :

<!-- m --><a class="postlink" href="https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXTHzYOrn5ZWpKxBH7lgHsqthrQXXpM6OyOa4DqInG_4KL5_Fk">https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... nG_4KL5_Fk</a><!-- m -->