Tak mnie naszło na przemyślenia...
Czy wiecie, że Unia Europejska chce nam wprowadzić zakaz wytwarzania naszych tradycyjnych wędlin... :uoee:
Dla mnie- - miłośniczki dobrej tradycyjnej kuchni to jest niepojęte...
Niby jest to podyktowane tym, że jakiej tam :bzdetne" normy są przekroczone....
Ale moim zdaniem to elegancka możliwość wyeliminowania z rynku europejskiego naszych pysznych tradycyjnych wędzonek...
Nie życzę sobie, żeby ktoś na siłę dbał o to co spożywam...
Skoro tak istotne dla Unii jest nasze zdrowie, to dlaczego nie wprowadzą zakazu produkcji papierosów... - ja od dobrego jedzenia jestem tak samo uzależniona jak niektórzy od palenia papierosów :uoee: a w kilku plasterkach szynki jest mniej "substancji smolistych" niż w jednym papierosie...
W sumie to mam trzech sąsiadów robiących w domowym zaciszu pyszne wędlinki - sama przecież też robię...więc nie zostanę nagle odcięta id tego "dobra narodowego" ale wprowadzenie "wyśrubowanych norm" które praktycznie zlikwidują produkcję naszych tradycyjnych wędlin i spowoduje upadek wielu dobrych masarni jest dla mnie oburzające :uoee: :zdegustowany: :zdegustowany:
Produkcja polskich win też jest obłożona takimi normami , przepisami i podatkami, że nikomu się to nie opłaca - chyba, że na własny użytek - z tego póki co nie musimy się tłumaczyć 😛