Serducho Jestem ciekawa na jakiej smyczy chodzą wasze psiaczki?Ja teraz używam automatycznej, ale czasami także zwykłej.
lilu71 Ja też mam dwie.Zwykłą (taką, którą można spinać na 3 długości) i automatyczną. Jak idziemy na "spokojny" spacer - biorę automat. Kiedy wiem, ze Timek będzie spotykał dużo psów i bawił się - biorę zwykłą, bo ta automatyczna - linkowa - lubi sie plątać z cudzymi smyczami :)
Serducho [quote="lilu71"]bo ta automatyczna - linkowa - lubi sie plątać z cudzymi smyczami :)[/quote]I to jest chyba jej największa wada :bezradny:
Marlena Ja sobie nie wyobrażam abym prowadziła moje dwa szakale na jednej długiej plus rozdzielacz. :lol:
kinia12 Moja chodzi na automatycznej i dla nas jest super zwykłej używamy tylko gdy jedziemy na przejazdzke rowerem i musze ją przypiąc żeby nie wypadła
Morgosse Ja na razie uzywam zwykłej aby dobrze nauczyć Freddiego chodzić na smyczy. Potem pewnie tak jak w przypadku starszej suczki przestawię się na automatyczną.
Serducho [quote="Marlena"]Ja sobie nie wyobrażam abym prowadziła moje dwa szakale na jednej długiej plus rozdzielacz. :lol:[/quote]A pro po rozdzielacza.Co się dzieje gdy jedna chce iść w jedną strone a druga w drugą?Czy może nauczyły się iść na kompromis ? :rotfl:
BasiaK Zdecydowanie na automatycznej. Od początku takiej używamy i nigdy nie miałam problemów z zaplątaniem, czy brakiem kontroli
Serducho [quote="BasiaK"]Od początku takiej używamy i nigdy nie miałam problemów z zaplątaniem, czy brakiem kontroli[/quote]Nie chodzi mi o jakieś tam samo zaplątywanie smyczy.Tylko jeżeli spotkają się dwa psiaki i biegają na flexi to już wtedy robi się problem z ich odplątaniem.
Marlena Z moimi nie mam kłopotu idą grzecznie, jak koniki w zaprzęgu. Długa mi nie potrzebna, bo w parku, gdzie jest bezpiecznie puszczam je wolno i też daleko nie odbiegają i posłusznie wracają. :)
a-anka Automatyczna, od początku, fajnie się sprawdza i wcale się tak mocno nie plącze z innymi na spacerku.
Serducho Widzę, że większość z nas używa automatycznej.Dobrze, że ktoś ją wymyślił bo daje ona dużo luzu naszemu pieskowi i nam jest wygodniej ;)
gaya moje dziewczyny mają i automatyczne smyczki i linkowe :) jednak ja preferuje linkową :) może dlatego, że wychodzę z założenia, że na smyczce psiak ma iść blisko mnie a jak ma biegać to biegają spuszczone ze smyczy :) poza tym wyprowadzenie trzech dziewczyn na automatach to jedno wielkie poplątanie z pomieszaniem :rotfl:
Marlena Alu zgadzam się z Tobą i dlatego nie mam długiej smyczy automatycznej. Kiedy tylko mogę i jest bezpiecznie też, jak Ty puszczam cała trójkę wolno :)
DaiShi Musze kupić Betsy smycze ;) automatyczną 5 metrową - super sprawdza się w parkach, na polanach, łąkach, na mało ruchliwych ulicach, gdzie psiak może "pobiegać" ;) drugą zwykłą - do weta, na spacerki do miasta... ;)