[quote="Marlena"]Hipoglikemia objawia się zbyt niskim poziomem cukru we krwi. Zwierzęta cierpiące na hipoglikemię muszą dostawać specjalne preparaty witaminowe i glukozę, które normują zawartość cukru we krwi.[/quote]
Dodam od siebie ze w czasie trwania tej choroby trzeba jeszcze podawać preparaty wspomagające pracę trzustki, wiem bo miałam ten problem z jednym z moich maluszków którego kupiłam... ja podawałam PANGROL, hipoglikemia ma bezpośredni związek z działaniem właśnie trzustki.
Dodatkowo piesek może ją mieć dożywotnio, wtedy do końca życia podajemy leki i wspomagamy glukozą, albo czasowe, u mojego maluszka minęły jak skończył 5 miesięcy.
Co do wad genetycznych można także zaliczyć złe funkcjonowanie wątroby, która jest niedokrwiona i nie spełnia tym samym swojej funkcji a co za tym idzie organizm yorka zatruwa się własnymi toksynami, a polega to na tym ze żyła główna biegnąca przez wątrobę wykształca się poza nią, to częsta wada przekazywana przez matkę szczeniętom i to w dość dużym procencie bo aż 40 %.
Dodatkowo wady serca, na pewno głównym nosicielem i osobnikiem przekazującym jest tu samiec, bo nawet 70% ale suka również jest winna temu że jej szczenięta mają wady serca a plasuje się to na poziomie ok 45%.