[quote="Marta"]mam pytanko którego dnia pieski powinny zacząć dawać o sobie?bo Mila jest w 49 dniu i już czuć "kopanie". [/quote]
Wydaje mi się, że to całkiem odpowiednia pora, żeby maluszki zaczęły dawać "namacalnie" o sobie znać :) U mnie też tak około 1,5 tygodnia przed porodem można było zaobserwować ruchy maluszków :)
[quote="Marta"]jeszcze jedno czy powinnam jej zrobić RTG żeby wiedzieć ile maluszków będzie[/quote]
To by była bardzo przydatna informacja -chyba każdy się zastanawia jak towarzyszy suni przy porodzie, czy to już koniec, czy jeszcze poród powinien trwać :mysli:
Ale jeżeli sunia Twoja nie przytyła w ciąży to bez problemu to wyczujesz dotykając jej brzuch :)
Jeżeli suczka przytyła w ciąży zbyt dużo lub była już "pulchna" przed ciążą to wtedy ocenienie, czy poród się zakończył jest znacznie trudniejsze :bezradny:
I na jeszcze jedno zwrócę Ci uwagę, bo ja bardzo się przestraszyłam pewnej sytuacji, jak moja poprzednia Punia rodziła po raz pierwszy...
Gdy już poród się zakończył - a przynajmniej wszystko na to wskazywało, to w brzuchu Puni wyczułam "gulę". "Gula" miała wielkość i kształt szczeniaka i się nie ruszała...
Byłam pewna, że to martwy szczeniak...
Na szczęście szybko okazało się, że to tylko pęcherz Puni był tak bardzo przepełniony, że był wyczuwalny...
Po tym jak Punia wyskoczyła z porodówki i się wysikała "gula " zniknęła :okok: