Iza, jeżeli chodzi o olej kokosowy, to podaję około 1/3 łyżeczki. U nas sytuacja obecnie ( odkąd Tosia je raz dziennie suchą karmę ) wygląda następująco - co drugi dzień ( przemiennie ) mała dostaje mięsko w warzywami albo z owocami. Do posiłku z owocami daję olej kokosowy, do posiłku z warzywami - omega 3. Jeżeli chodzi o omega3 to daję nasiona chia ( 1/4 łyżeczki ). Twoje dziewczynki nie jedzą każdego dnia gotowanego, więc trudno będzie im podawać nasiona chia ( ale Ty sama możesz wcinać np. z jogurtem - są bardzo zdrowe ). Możesz kupić w aptece preparat o nazwie Omega 3 Mite ( 500 mg oleju rybnego ) firmy Natur Kaps ( to wcześniej podawałam Tosi ). Przecinasz kapsułkę, wyciskasz na palec 5 kropelek zawartości kapsułki i na język psiaka ( chyba że psiak chętnie zliże ten olej z palca ). Co drugi dzień przemiennie - raz olej kokosowy, raz omega 3.
Monika, owszem omega 3 jest w tranie, ale w tranie jest jeszcze wit.A i D3. Jeżeli psiaki jedzą suchą karmę, to należy uważać z dodatkową suplementacją wit. A i D3.
Sprawdziłam skład karmy - jest OK :okok: Podoba mi się, że jest zmniejszona ilość składników - im mniej składników, tym mniejsze ryzyko wystąpienia alergii. Brak sztucznych konserwantów i sztucznych barwinków - brawo :okok:
Jedna uwaga do postu Moniki - co daje łykanie leków antyhistaminowych i wapna, jeżeli nie przestrzega się odpowiedniej diety przy alergii ? Działają doraźnie. Podstawą zdrowia jest właściwa dieta i unikanie tego, co powoduje wydzielanie histaminy w organizmie. Oczywiście, w okresie zaostrzenia choroby należy wspomóc organizm lekami, ale moim zdaniem branie leków i nieprzestrzeganie diety mija się z celem, którym jest zapewnienie optymalnego komfortu życia.