Ja już po imprezie więc dorzucę parę przepisów, które wyjątkowo smakowały gościom
Sałatka z wędzonym łososiem
Składniki:
200 gram wędzonego łososia
3-4 ugotowane marchewki
6-8 jajek
1 średnia cebula (najlepiej czerwona)
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
kawałek twardego żółtego sera
zielenina: koperek, natka pietruszki, szczypiorek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kroimy łososia na drobne kawałki. Jajka gotujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na tarce do warzyw, marchewkę i żółty ser również. Cebulkę drobno kroimy i sparzamy wrzątkiem. Zieleninę szatkujemy. Majonez i śmietanę łączymy i przyprawiamy.
Sałatka najlepiej wygląda w przeźroczystym naczyniu.
Na dno wykładamy marchewkę, potem białko z jajka, potem łososia, cebulkę i roztarte w palcach żółtko. Polewamy wszystko sosem, posypujemy serem żółtymi i zieleniną.
oczywiście miałam robić zdjęcia ale goście jak zwykle mnie zaskoczyli :lol:
Ja jak zwykle w kręgu szpinaku więc teraz rolada szpinakowa
450 g mrożonego szpinaku
300 g wędzonego łososia w płatach
4 jajka
2 opakowania serka typu Almette (ja kupiłam jakiś lidlowski)
1 łyżeczka masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Szpinak podsmażamy na patelni z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez wyciskasz, solą i pieprzem. Na sitku odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka dodajemy do ostudzonego szpinaku. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam na blasze o wymiarach 34x23 cm) i pieczemy 15 minut w temperaturze 190°C. Przestygnięty placek smarujemy równomiernie serkiem, a na nim układamy płaty łososia, tak aby przykryły całą powierzchnię szpinakowego placka. Następnie zwijamy tak jak roladę i ściśle okręcamy folią do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podawałam na liściach sałaty, bardzo fajnie to wyglądało kolorystycznie oczywiście zdjęcia brak. 😐
a zdjęcia zrobiłam tylko rogalikom opisanym parę postów wyżej i kruchym babeczkom i sernikowi "złota rosa"
sernik złota rosa

rogaliki

i nasze cudeńka kruche babeczki

Scaliłam posty - Asia_117